bijdrage Em. prof. Ignace Bruyland

Museum_Wetenschap_20130415_BeNN (43)

Herinneringen aan het begin van het computertijdperk in het Rekencentrum.

Begin de jaren ’70 beschikte de universiteit over één (digitale) computer: de IBM360. Hij stond in de Rozier in een grote geacclimatiseerde ruimte, het ‘Rekencentrum’. Het werkgeheugen was echter zo klein (64k) dat men verplicht was om voor enige serieuze berekening (zoals een oplossing vinden voor stelsels van partiële differentiaalvergelijkingen) alle tussenresultaten (voor later gebruik) diende op te slaan op enorme schijven. De programma-invoer gebeurde met ponskaarten. Programeertaal: PL1, de taal van de toekomst (althans volgens IBM)!

Als assistent die aan zijn doctoraat werkte kreeg ik de mogelijkheid om er mijn nodige berekeningen op uit te voeren maar alleen ‘s nachts, namelijk van zondagavond tot maandagmorgen. Voor de rest van de week was de computer bezet.

Dat betekende elke zondagavond de trein op naar Gent, gans de nacht gaan computeren en de volgende dag de studenten begeleiden bij hun practicum.

Het is nu wel iets gemakkelijker geworden.

.

Em. prof. Ignace Bruyland

One thought on “bijdrage Em. prof. Ignace Bruyland

  1. Ik wil daaraan toevoegen dat ik als Aangesteld Navorser NFWO bij het Laboratorium voor Hydraulica in 1970 iedere maandag-morgen om 10 u een gebruikers-vergadering met een tiental aanwezigen bijwoonde. Daar werd het gebruik van de computer verdeeld volgens een week-schema waarbij rekening gehouden werd met : 1° de tijd toegewezen aan de gebruikers buiten het ‘Rekencentrum’; 2° een beurtrol onder deze gebruikers (iedere week kreeg een andere gebruiker de eerste keus voor gebruik); 3° de vereiste duur van de berekeningen: korte berekeningen (minder dan een half-uur, indien ik mij goed herinner) konden tijdens de dag-uren van de werkdagen, langere tijden na 18 u en op zaterdag en zeer lange tijden (zoals voor stelsels van partiële differentiaalvergelijkingen) alleen ’s nachts. Ik vertoefde er meerdere keren ’s nachts…ik was immers gehuwd met de wetenschap!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s