bijdrage Kristof De Clercq, doctor in de wijsbegeerte

Blandijn_Mnemosyne_BeNN_20130328 (113)

Blandijn

Als student wijsbegeerte, maar vooral later als onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie, bracht ik wekelijks vele uren door op de gang van de Blandijn, meer bepaald op de tweede verdieping, op een van de chauffages op de foto. Van daaruit had je een zicht op de lange gang voor je, en de kortere gang links van je. Hier, met een kop koffie en een sigaret (toen roken nog toegelaten was, zowel door de wetgever als mezelf), de warme chauffage onder de billen, ontstond er in de winter soms een gevoel van geborgenheid. In de zomer, toen de warmte altijd in de gangen hing, kwam ik ‘s morgens kijken naar het fascinerend spel van licht en schaduw in de lange gang die voor me lag. Tegen de avond aan, als het licht laag in de gang de weemoed voedt, was het zaak snel te verdwijnen, voor de kilte van de lichtgevende buizen haar wrede werk kon doen.

Vele uren in de gang, als verpozing en verstrooiing, tussen het geconcentreerd en dus eenzaam werken aan ingewikkelde logische problemen. Soms kwam een collega me hier vervoegen, babbelden we even of soms heel lang, over het werk of over het leven, soms plots onderbroken door een stroom van tientallen studenten, uitgespuwd door auditorium E. Hier heb ik een paar mensen goed leren kennen, ontstond er een hechte vriendschap, en hier sloeg–vele jaren geleden, na een lange werkdag in de winter–onverhoeds de liefde toe. Hier kreeg ik, behalve veel kreupele gedachten, ook een paar van mijn betere ideeën. Deze gang, waar de kleine tegeltjes door de jaren heen helaas vervangen werden door spuuglelijke, grotere exemplaren, waar er niks te doen was, maar alleen of in gezelschap altijd iets te zien of te beleven viel, deze gang dus, was mijn vruchtbare akker.

Kristof De Clercq, doctor in de wijsbegeerte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s