bijdrage Prof. em. Rik Pinxten

20061004 019

HIKO

oftewel Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde

Lesgeven in het HIKO, onderaan de toren, was een genot. Het auditorium op de eerste verdieping geeft uit op een aaneenschakeling van daken, die de toren flankeren. Die dakenpartij, in perfect klassieke uitvoering, doet onwillekeurig denken aan een grootstedelijke visie. Men waant zich in Brussel (bovenop het dak van het prachtige instrumentenmuseum) of zelfs in Parijs, bovenop de Galéries La Fayette. Ook op dat punt was Henry van de Velde een visionaire architect. Ook de binneninrichting is merkwaardig als erfgoed: elke klink , elk raam is door hem ontworpen en getuigt van inzicht en esthetiek. het auditorium op de benedenverdieping heeft dan weer de warmte van een kleine cinemazaal. Ik was verrukt kunstenaars en wetenschappers (waaronder ook Nobelprijzen) hier te kunnen ontvangen voor wetenschappelijke symposia. Dit grootste monument van de internationaal befaamde architect en collega is van onschatbare waarde in het patrimonium van de universiteit.

Prof. em. Rik Pinxten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s