bijdrage Prof. J.P. Vander Motten

Blandijn_Mnemosyne_BeNN_20130328 (128)

Borstbeeld

Het borstbeeld van Prof. Franz De Backer (Aalst, 1891 – Ukkel, 1961) is een creatie van de befaamde Belgisch-Roemeense beeldhouwer Idel Ianchelivici (1909-1994), en moet al tien jaar voor De Backers dood gemaakt zijn, waarschijnlijk met het oog op een huldiging van De Backer bij zijn 60e verjaardag. Dat leid ik af uit twee originele brieven van Ianchelevici die ik bezit, waarvan één gericht aan “monsieur Schrickx” en gedateerd 7 november 1951. De kunstenaar vraagt hier om betaling van de “buste en bronze”. Alleen weet ik niet of het borstbeeld in de vakgroep uit brons vervaardigd is en dus het origineel (is het daarvoor niet te licht?) ofwel een kopie van het origineel, dat zich vandaag nog altijd elders bevindt (in Brussel of in de Musée Ianchelivici, La Louvière bv.?). In 1951 was het bronzen borstbeeld in elk geval op de Universitaire Stichting, Brussel, “à votre disposition”, zo schreef de kunstenaar. In een tweede brief, gericht aan “monsieur Libaerts” (Herman Liebaers, de vroegere hoofdbibliothecaris van de K.B.?) en gedateerd 4 december 1951, vraagt Ianchelevici nog eens dat “votre trésorier” het bedrag zou overmaken, wat suggereert dat het werk op vraag van een vereniging gemaakt werd.

Zowel over De Backer als over Ianchelevici zijn gegevens beschikbaar, voor de eerste zelfs een portret, waarop het borstbeeld gebaseerd moet zijn.

*

Prof. J.P. Vander Motten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s